english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Pogosta vprašanja  /  Nevrovadba
   
 
 
Pot k sebi
Nevrovadba (10)
Psihoterapija (6)
Spirala življenja (1)
Prosto potapljanje kot meditacija
Pogosta vprašanja - Nevrovadba

Napačna predstava: Subjektivno lahko ocenim, kaj se dogaja, kako globoko meditiram, kaj deluje, kateri možganski valovi so aktivni med poslušanjem.
Dejstvo: Poskusi subjektivnega ocenjevanja dogajanja ne delujejo. Naprestano vrednotenje dogajanj je izguba časa.

Napačna predstava: glavni razlog za uporabo VelosiMeda so izkušnje med poslušanjem.
Dejstvo: čeprav lahko med poslušanjem doživite zelo prijetne in čudovite izkušnje, le-te niso pomembne za dologoročne učinke. Takšne izkušnje so le odsevi meditativnih stanj. Tudi če takšnih izkušenj nimate, ni vpliva na končne učinke.
Napačna predstava: Hitrost je bistvena. Hitreje, ko se prebijem skozi posamezni nivo, hitreje bom užival v vseh učinkih.
Dejstvo: Zaključevanje nivojev v nekaj tednih in prehod na nov nivo, ker verjamete, da lahko delate hitreje, je zapravljanje časa in denarja. S takšnim načinom ne boste izkusili vseh učinokov programa. Program ni dirka, v kateri bi bilo več za tistega, ki pride prej. Rezultat bo verjetno obraten.
Napačna predstava: stresne situacije so dober razlog za prekinitev poslušanja, naj počakam, da se
Dejstvo: Vaše življenje ni mirno, ker je vaš prag sprejemanja prenizek. Zato bi si škodili z opustitvijo orodja, ki nam omogoča dvig praga. Tisti, ki čakajo na pravo priložnost za dejanja, ponavadi ne izvršijo dejanj.
Napačna predstava: če spremenim način uporabe VelosiMeda in na nek način naredim svoj program, bodo učinki boljši, kot če bi sledil navodilom; čeprav navodila temeljijo na tisočih ur testnih poslušanj s stotinami ljudi.
Dejstvo: Navodila niso za omejevanje, ampak za pomoč pri učinkovitem izvajanju programa. Z navodili se boste bolj učinkovito prebili skozi program. S svojim poskusom si lahko pokvarite možnosti pozitivnih sprememb.
Napačna predstava: če za nekaj časa iz kakršnegakoli razloga prekinem s programom, moram ponovno pričeti od začetka.
Dejstvo: To ne drži. če prekinete (upamo, da ne) s programom, nadaljujte, kjer ste prekinili. Učinki ostanejo in ne zbledijo ob prekinitvi.
Napačna predstava: če ne opazim rezultatov v nekaj tednih, mesecih, včasih celo v nekaj dnevih, potem ne deluje.
Dejstvo: čarovniška palica ne obstaja. Program bo sčasoma pokazal učinke, a potreben je čas. żivimo v „instant“ dobi, a ni čudežne preobrazbe, ki bi rešila vse naše težave v nekaj tednih ali mesecih. Program je namenjen pospeševanju sprememb, a še vedno je potreben določen čas.
Napačna predstava: če se ne zberem med poslušanjem VelosiMeda, ne meditiram in ne deluje.
Dejstvo: V tradicionalni meditaciji se je potrebno skoncentrirati, da možganski valovi ujamejo meditativne vzorce. če se vztrajno ne vračate v točko koncentracije, po motnjah, kot so šumi, misli, zaznave, ipd., ne meditirate. Z VelosiMedom je drugače, ker tehnologija ustvarja meditativne vzorce možganskih valov in zato koncentracija ni potrebna. Ob uporabi Velosimeda imajo vaše misli prosto pot in tako lahko najhitreje rešujete svoje komplekse, oziroma razosebljene vsebine, ki vas silijo v avtomatske, neželjene reakcije na zunanji ali notranji svet.
Napačna predstava: če se mi med nevrovadbo pojavljajo najrazlinčnejše misli, ne medititram pravilno in program ne bo deloval.
Dejstvo: Zaposlenost z mislimi je znak sproščanja napetosti in stresa. Meditacije, v katerih se ne morete znebiti misli, ali se na nek način ne počutite udobno, so med najbolj produktivnimi v smislu sproščanja napetosti v živčni sistem in pomikanja proti osebnemu pragu sprejemanja. čeprav v teh meditacijah nimate dobrega občutka, kot v globokih meditacijah, dejansko v obeh primerih meditirate enako globoko. Predstav, da mora biti meditacija brez misli je popolnoma napačna in neproduktivna.
Napačna predstava: če med poslušanjem VelosiMeda zaspim, verjetno ne bo deloval.
Dejstvo: Skoraj vsakdo zaspi med poslušanjem VelosiMeda, posebej na začetku, vendar je vse, kar se zgodi med poslušanjem, potrebno, da se zgodi, tudi spanje. VelosiMed deluje tudi med dremanjem. Vendar pa je dobro, da uporabljamo nevrovadbo, ko smo relativno spočit in poskušamo ostati čim dlje budni. V nasprotnem primeru se nam lahko zgodi, da bo VelosiMed nevrovadba postala znak za spanje, kar pa ni preveč produktivno.
Modra misel

Če ne bomo prepoznali in poosebili dejstvo, da v vsakem od nas tiči tudi nekdo, ki je sposoben, ne očitno, ampak ima potencial, v določenih situacijah, glede na nekatere okoliščine, da iztrga hrano iz stradajočih ust otroka – sama sem bila priča temu, ko so, sicer spodobni in ljubeči, dobri ljudje to počeli; bili so tako obupani in v tako brezizhodnem položaju, da so bili sposobni tega – ne bomo nikoli razsvetljeni; če ne bomo spoznali in poosebili vsega česar smo sposobni, celoten spekter od najslabšega do najboljšega. Ker bomo potem imeli več empatije, sočutja in razumevanja, tudi do tistih, ki počnejo stvari, ki nas lahko ranijo ali prizadenejo in vemo, da smo v določeni situaciji tega zmožni tudi sami. In tako postanemo manj obsojajoči...

Elizabeth Kubler Ross. preživela interniranka Auschwitza

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI