english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  O nas  /  Barvna simbolika
   
 
 
Mojca
Pridobljeni certifikati
Marko
Barvna simbolika
Barvna simbolika

Pot k sebi - vijolična: barva navdiha, mistike, duha in duhovnosti, magije in umetnosti. Je nenavadna, ekstravagantna barva, ki jo povezujemo tudi s pobožnostjo, pokoro in požrtvovalnostjo. Podpira dušno ravnovesje in odločnost, a lahko deluje tudi dvoumno, mistično in magično. Vijolična ima močan meditacijski učinek. Vpliva na podzavest in služi v terapevtske namene pri globinskih psiholoških težavah. Vijolična je poznana v meditacijski praksi in stoji za notranji pogled in duhovno poglabljanje. Odpira zavest za nematerialne izkušnje in spodbuja izmenjavo nihanj med obema možganskima polovicama. To je tudi barva, s katero spodbudimo očiščevalne procese – tako pri telesnih blokadah kot tudi pri psihičnih nejasnostih, za izravnavanje disharmonij in posredovanja med nasprotji. Vijolični pripisujejo moč, ki lahko ublaži bolečino. To je zdravilna barva duha, ki krepi možgansko aktivnost. Poseduje močan preobrazbeni učinek. Žalostne izkušnje vpete energije lahko preobrazi v duhovno rast. Njene vibracije odprejo skrite življenjske dimenzije in prebudijo pripravljenost na požrtvovalnost, nadosebno ljubezen in idealizem. Navsezadnje nas lahko njene vibracije popeljejo k doživetju notranje enosti z vsem življenjem. Vijolični odtenki spodbudijo domišljijo, navdihujejo in motivirajo, da udejanjimo nenavadne ideje. Podarijo nam za to potrebno umirjenost, sproščenost in samozavest.

Nevrovadba - zelena: sposobnost uveljavljanja, svežina, vztrajnost, sprostitev ... Zelena barva je barva sredine. V svoji popolni nevtralnosti med vsemi ekstremi deluje pomirjujoče, brez da bi uspavala. Zelena spodbuja lastnosti, kot so pripravljenost pomagati, vzdržljivost, tolerantnost in zadovoljstvo. V medicinski barvni terapiji velja zelena barva kot barva, ki uravnoteži srčni ritem in ritem ledvic. Uporablja se tudi pri čiru na želodcu, alergijah, utrujenih očeh, kot tudi pri znakih predčasnega staranja. Zelena je nevtralna zdravilna barva, ki ne izzove nikakršnih telesnih težav ali protireakcij. Z zeleno si lahko naberemo novih moči, se prenovimo. Zelena odpočije utrujene oči, kajti pogled v zeleno ni nikoli naporen, ampak okrepi oči za vse ostale vtise. Zeleno barvo povezujemo ljudje s pomladjo, plodnimi travniki, njivami in gozdovi. Poleg tega simbolizira harmonijo, pomladitev in življenje. Kot barva vsakoletnega obnavljanja in zmagoslavja pomladi nad mrzlo zimo simbolizira upanje in nesmrtnost. Na Kitajskem povezujejo zeleno (kot črno) z ženskim jinom, s pasivnim, sprejemajočim principom; rumena se pripisuje moškemu jangu, aktivnemu in ustvarjalnemu principu. Na podlagi svoje naravnosti deluje zelena barva, v nasprotju s poživljajočo rdečo, pomirjevalno in harmonično. Iz tega razloga je bila včasih to najbolj priljubljena barva za dnevne sobe in salone. Pozitivne zdravilne učinke zelene barve na telo in dušo je prepoznala že Hildegard von Bingen, vodilna zdravnica srednjega veka. Še danes se mnogo ljudi sprehodi skozi zeleni gozd, da se sprosti in prenovi. Tudi šolske table, mize za biljard so zelene, ker je zelena za oči prijetna barva in hkrati poudari kontrastni učinek z drugimi barvami. Tako se lažje osredotočimo na bistveno. V cestnem prometu označuje zelena barva, v nasprotju z rdečo, prosto pot.

Transhipno - modra: harmonija, zadovoljstvo, umirjenost, pasivnost, neskončnost ... Modra barva učinkuje pomirjujoče in sproščujoče. Z njeno pomočjo lahko najdemo notranji in zunanji mir, ublažimo stres in napetost. Modra sprošča živčno pogojeno zakrčitev, mišice in pomiri srce. Posreduje uravnovešeno energijo, potrebno za zdravo delovanje organizma, da lagodno premaguje naporen vsakdan. V barvni terapiji se uporablja pri zdravljenju migrene, pri obolelem grlu, vročičnih boleznih in bolečinah hrbta. Kot meditativna barva se modra uporablja za ohladitev stresa, za regeneracijo in počitek. Modro barvo ljudje povezujemo s širino sijočega poletnega neba, z nedoumljivo globino morja, z jezeri, rekami in potoki. V čarovništvu modro barvo uporabljajo pri ritualih, ki
imajo za cilj modrost, harmonijo, mir ali notranjo luč in za okrepitev kakršnega koli vpliva. Modra barva je barva pripadnosti, pospešuje smeh in vedrost. Barva morja prepoznava resnico skozi jasnost. To je tudi zdaleč najbolj priljubljena barva, tako med ženskami kot tudi med moški. Modra je tiha in pomirjujoča. Kot barva neba izraža daljavo in neskončnost. Kot barva morja simbolizira dušo, nezavedno in neznano, temo in ženski vidik.

Spirala življenja - rdeča: aktivnost, dinamičnost, nevarnost, temperament, srd, toplina ... Rdečo predvsem uporabljajo pri dviganju oslabljene življenjske sile. Zviša energetski nivo in duhovno moč: rdeča stimulira vse procese v telesu, pospešuje metabolizem in močno vpliva na vegetativni živčni sistem. Toplo rdeča ima poživljajoč in pozitiven vpliv tudi na čustvenem nivoju. Krepi čutnost, zavestno doživetje in sproščenost. Na umskem nivoju nam energija rdeče barve posreduje moč volje, odločnost in vztrajnost. Rdečo barvo povezujejo ljudje z zrelimi sadeži, ljubeznijo in življenjsko tekočino, s krvjo. Rdeča pa prav tako predstavlja strast, čustvenost,
nasilje in odločnost. Je barva ognja ali krvi. V hebrejščini imata besedi »kri (dom)« in »rdeča (dm)« isti koren. Kri in ogenj posedujeta tako pozitivne kot tudi negativne asociacije. Sovraštvu, vojni, nasilju in prelivanju krvi stojijo nasproti moč, ljubezen, toplina in strast. Svetla, sijoča rdeča je bila pri Grkih in pozneje v krščanstvu povezana z moškim principom, bila je to barva grškega vojnega boga Aresa. Svetopisemskega Adama je Bog ustvaril iz rdeče Zemlje. Vendar so v zgodnjih kulturah temno rdečo barvo krvi pripisovali ženstvenosti. Mati Zemlja je ljudstvom iz Kamene dobe dajala rdeči oker, kateremu so pripisovali življenja ohranjajočo moč. Na Japonskem rdečo barvo še danes pripisujejo ženskemu principu. Zaradi svojega blagodejnega in toplega vpliva se rdeča barva (obsevanje z infrardečimi žarki) uporablja v zdravilne namene. Na splošno spodbuja apetit. Zgolj samo zaznavanje rdeče barve pospeši delovanje metabolizma za 13,4%. Rdeča je najljubša barva otrok. Psihoterapija uporablja rdečo za konstruktivno razrešitev agresije in za razživitev seksualnosti.

 

Prosto potapljanje - turkizna in akvamarin

Modra misel

Verovati –
to je več kakor
»graditi iluzije«,
več kakor
»slepo zaupati v Boga«,
več kakor
samo »nič vedeti«:
vse to-ne zadostuje.

Verovati –
to pomeni »biti sam s seboj na čistem«, pomeni dostikrat »združevati telo in duha«, pomeni kratkomalo vedeti tole:vse ima – svoj smisel.

Elizabeth S. Lukas

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI