english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /   Spirala življenja  /  Velika Zavest Veliko Srce

Velika Zavest Veliko Srce Holotropno dihanje Ko Senca postane Luč Avtohipnoza TRE Ključ
 
 
Duhovnost pobeg iz realnosti!?
Potovanje kot cilj
Velika Zavest Veliko Srce

Proces Velika Zavest, Veliko Srce vas bo na svojstven način v treh ali štirih urah pripeljal do razsvetljenja. Po tej delavnici boste točno vedeli kaj ste, kaj je vaše poslanstvo - pretvarjanje enostavno ne bo več mogoče. Poti nazaj v samopozabo ni več...
Zen mojster in 81 patriarh Genpo Merzel Roshi je dokončno oblikoval ta proces šele leta 1999 in to po mnogih letih študija, iskanja in rigorozne prakse Zena. Do procesa je Genpo Mrzel Roshi pravzaprav prišel preko zahodnjaške psihoterapevtske metode, imenovane Dialog glasov (razvila sta ga dr. Hall in dr. Sidra Stone), preko idej Carla G. Junga, Fritza Pearlsa in seveda tradicije Zena. V procesu Velika Zavest, Veliko Srce je mogoče najbolj očitna navezava na Dialog glasov. Ideja Dialoga glasov je, da če želimo govoriti z določenim aspektom našega Jaza oziroma z določenim glasom, ki je eden od sestavnih delov Jaza, potem naša zavest naredi preskok oziroma premik in naenkrat se znajdemo v tem aspektu/glasu – postanemo ta glas. Po drugi strani je proces Velika Zavest, Veliko Srce logična zgodovinska posledica buda darme (poti budizma), ki je od Indije, Kitajske, Japonske, Mongolije, Tibeta, … našla v vsaki od teh kultur svoj specifični izraz, tako da so bistvene prvine budizma lahko živele v vsaki od teh različnih tradicij. Proces Velika Zavest, Veliko Srce je torej neke vrste zahodnjaški način Zen budizma in njegovih temeljnih idej.

V običajnem življenju se ves čas sprašujemo in iščemo odgovor „Kdo sem?“. Ko so Buda vprašali kdo je on, je vljudno odgovoril: „Oprostite, vendar to je napačno vprašanje.“... „Pravo vprašanje je: Kaj sem?“
… „Sem razsvetljen (prebujen/zavesten).“ V procesu Velika Zavest Veliko Srce vam pokažemo pot, da si lahko zastavite pravo vprašanje in nanj tudi postopoma dobite odgovor.

2011_Nepal_ASC_3819w

Proces Velika Zavest, Veliko Srce je izredno neposredna in učinkovita metoda samoopazovanja in samospoznavanja. Je metoda, ki odpira srca in dviga zavest k novemu zavedanju in občudovanju bogatosti in polnosti življenja. Sam proces izhaja iz ideje, da je naš Jaz sestavljen iz velikega števila pod-oseb, oziroma glasov – iz tega sledi, da imamo tudi neskončno perspektiv. Vse te perspektive tekmujejo med seboj, da bi bile slišane in upoštevane. Dosti teh pod-oseb je obtičalo na neki stopnji ali pa so potlačene v podzavest. Posledica tega je, da se manifestirajo ob nepravem času, na neprimeren način (npr. kot izbruh jeze, zavist, strah, depresija, odvisnost...). Ko pokličemo posamezno pod-osebo v ospredje in ji damo glas in možnost, da se popolnoma izrazi, ta glas izgubi svojo nevrotičnost in lahko prične delovati na zdravem, konstruktivnem nivoju. Potem, ko damo polno priznanje in glas vsem dualističnim pod-osebam, se potopimo tudi v različne aspekte ne-dualističnih glasov, ki nas počasi pripeljejo preko tega, v doživetje razsvetljenja. V tem trenutku najdemo svoj pravi dom, ki je tu v nas, prav zdaj, prav v tem trenutku in vsakem trenutku znova in znova... To je dom, kjer vse negotovosti, strahovi, zavore, zamere, vsa dualističnost dobro/zlo odpadejo in se počutite eno z vesoljem. Vendar to še ni konec poti, konec je, ko spoznamo, da smo tudi samo ljudje s svojimi omejitvami in predvsem svojim poklicem oziroma poklicanostjo, da služimo po svojih najboljših močeh okolju v katerem živimo, oziroma po Erichu Frommu, da postanemo svobodno, popolnoma funkcionalno človeško bitje.
V procesu Velika Zavest, Veliko Srce gradimo Jaz kot celoto. Metaforično to poteka tako, da si sebe predstavljamo kot enakostranični trikotnik. Vse kar trikotnik obsega, celotna njegova površina je naš Jaz. V enem oglišču tega trikotnika je najbolj znani del, najbolj uporabljeni del Jaza – naš Ego. Skozi tehniko Dialog glasov najprej razvijemo najpomembnejše aspekte Ega. V drugem oglišču si predstavljamo ne-dualistično zavest nirvane – zavest iz katere vse izhaja in se vanjo vrača. To je drugi, ne-dualistični aspekt našega Jaza. V tretjem oglišču, na vrhu trikotnika, je sinteza teh dveh aspektov in sledi transcendenca teh dveh aspektov, ki jo predstavlja celotna površina trikotnika, torej celotni Jaz, oziroma povedano drugače: svobodno, polno delujoče človeško bitje.
 
Velika Zavest, Veliko Srce ponuja veliko novih vpogledov in izkušenj katerih kronski dragulj je občutiti razsvetljenje, torej občutiti kdo v resnici smo, zakaj smo tu, kaj je naša prava narava. Seveda vsak posameznik potem potrebuje svoj čas, da vsa ta spoznanja tudi zares “predela” in ponotranji, in jih začne resnično živeti. Zato je dobro, da proces Velika Zavest, Veliko Srce večkrat ponovimo, saj bomo vsakič doživeli novo izkušnjo, nove vpoglede v naš duševni in duhovni ustroj in se na koncu vedno znova spomnili kdo v resnici smo - v tem trenutku in na tem mestu - le da smo tako zaposleni z iskanjem in merjenjem svojega bistva in s predstavo o tem kaj bi morali biti, postati, narediti, doseči..., da svoje bistvo vedno zgrešimo in/ali spregledamo.

Proces Velika Zavest, Veliko Srce nam tudi pomaga, da si priznamo in spoznamo vse svoje aspekte. Ko se zavemo vseh svojih zanikanih, razosebljenih vidikov in jih ponovno sprejmemo vase, pravzaprav postanemo srečnejši, bolj izpolnjeni, bolj zadovoljni, bolj ljubeči, bolj sočutni, ker smo ponovno lastniki teh vidikov in ne bodo izbruhnili iz nas nenadzorovano ali se nam kazali v naši okolici.
Verjetno je to najlepše izrazila Elizabeth Kübler Ross, preživela interniranka Auschwitza: "Če ne bomo prepoznali in poosebili dejstvo, da v vsakem od nas tiči tudi nekdo, ki je sposoben, ne očitno, ampak ima potencial, v določenih situacijah, glede na nekatere okoliščine, da iztrga hrano iz stradajočih ust otroka – sama sem bila priča temu, ko so, sicer spodobni in ljubeči, dobri ljudje to počeli; bili so tako obupani in v tako brezizhodnem položaju, da so bili sposobni tega – ne bomo nikoli razsvetljeni; če ne bomo spoznali in poosebili vsega česar smo sposobni, celoten spekter od najslabšega do najboljšega. Ker bomo potem imeli več empatije, sočutja in razumevanja, tudi do tistih, ki počnejo stvari, ki nas lahko ranijo ali prizadenejo in vemo, da smo v določeni situaciji tega zmožni tudi sami. In tako postanemo manj obsojajoči...”
 
Poglejmo si sedaj oglišča našega trikotnika nekoliko pobližje.
Eno oglišče baze trikotnika predstavlja Ego oziroma “vsakdanja zavest”, omejeni Jaz z mnenji, ki jih je potrebno ščititi in posledično s strahom, željami, ki jih hočemo uresničiti, hrepenenji po nečem večjem, po spremembah, ki se jih po drugi strani tako zelo otepamo in bojimo. V tem kotu biva naša omejena dualistična zavest, ki deli najprej vse na jaz in vse ostalo, kar je tam zunaj. Jaz ima svoje omejitve, meje, koncepte , mnenja, paradigme, ideje, strahove; predvsem, kako preživeti v tujem svetu tam zunaj.
Vrnimo se nazaj v drugo oglišče kjer prebiva ne-dualna zavest, kjer Ega ni, ki je vedno le tu in sedaj, ki ničesar ne išče in ničesar noče ali si želi, po ničemer ne hrepeni. To je tako imenovana “moč tega trenutka” ali “zavest nirvane”. Ta zavest je popolnoma mirna, tu ni kaj početi, vse je absolutno popolno, tako kot je – ničesar ni potrebno spreminjati, dodajati, odvzeti, tu ni problemov, ni strahov ni Ega. Oziroma to je ravno Ne-Ego stanje, ker je Ego pravzaprav tisti, ki ustvarja vse probleme. V Ne-Ego stanju razumemo neskončnost, večnost in to, “da je vesolje le energija, ki nima nobenega smisla niti namena, in ki ne gre nikamor in od nikoder ne prihaja”. V tem stanju ni nobene dualnosti in prav to je naša prava zavest, saj iz nje vse izhaja.
 
Vendar smo samo ljudje in potrebujemo obe zavesti. Nobena od teh dveh zavesti: dualistična zavest Ega in ne-dualistična zavest nirvane ali Ne-Ega ni odveč. Obe sta enako dobri in potrebni, dokler sta v ravnovesju. In ko to ravnovesje “človeškosti” in “neskončnosti” ali če hočete “božanskosti” dosežemo, si lahko predstavljamo, da smo dosegli tretje oglišče trikotnika – na vrhu trikotnika. Oziroma bolje rečeno, v tem stanju nismo več samo v tretjem oglišču, torej samo v enem od oglišč, ampak pokrivamo celotno ploščino trikotnika, vse njegove možnosti in nianse – nismo več samo točka (eno od oglišč trikotnika) temveč zares postanemo bitje z neskončno možnostmi in torej s popolno svobodo. Lahko si predstavljamo, da je Ego samo rdeča barva in Ne-Ego samo modra barva in vrh trikotnika je rumena barva. Ploščina trikotnika pa so vse mešanice in nianse vseh treh barv. Neskončno jih je! Je katera lepša, boljša, plemenitejša od druge? Ne. Vse so samo nianse treh osnovnih stanj. Tu spoznamo, da je vse enako, da samo smo in da je naše življenje v vsakem trenutku polno do roba oziroma popolnoma prazno.

V stanju ravnovesja med Ne-egom in Egom smo dualistična zavest, ki še vedno išče, izboljšuje, hoče, želi, gleda v preteklost, v prihodnost, si želi napredovanja, si želi stvari, sreče, vendar pa smo hkrati tudi neskončna zavest nirvane, ki ničesar ne potrebuje, je popolnoma srečna takšna kot je, mirna, zadovoljna – in to je stanje razsvetljenja. V tem stanju ne izključujemo Ega in dajemo prednost Ne-Egu. V tem stanju pravzaprav presežemo obe skrajni strani zavesti: Ego in Ne-Ego. To je stanje, ko se zavedamo, da je že vse popolno prav takšno kot je, da smo neskončna bitja, povezana z vsem in da ničesar ne potrebujemo, da ničesar ne pogrešamo, ker imamo vse in hkrati nič, saj nismo vezani na nič...

Pa vendar se odločimo, da bomo aktivni, da bomo delovali v tem svetu, kot da je to zelo pomembno in resno. V tem stanju vsebujemo celotni trikotnik, vse njegove možnosti in ne le vrh. In to je prava svoboda, ko lahko svobodno, brez omejitev in predsodkov prehajamo iz stanja Ega v Ne-Ego. To je torej svoboda , ko se zavestno odločimo, da bomo človeška bitja, s svojimi omejitvami, pa vendar zavezani, da delamo po svojih najboljših močeh tisto za kar smo poklicani in se hkrati zavedamo, da smo neskončna bitja in da je vse enako pomembno oziroma nepomembno.
Mnenja udeležencev

 • 14.08.2019  
  Marko: V mali skupini sem se odlično počutil.

 • 14.08.2019  
  Tanja: Zelo prijeten ambient, v katerem se počutila izjemno varno in sprejeto. Marko in Mojca sta odlična terapevta, vedno na pravem mestu. Z vsemi ...
 • 14.08.2019  
  anonimno: Odlično delo Mojca in Marko! Dobro podprt proces, močna izkušnja in zaupnje celi skupini.

 • 03.07.2018  
  Jaka Henigman: Kot vedno: v iskanju samega sebe. Vedno pozitivno, vedno globoko. Iščem, najdem... Čakam. Super. Hvala

 • 16.06.2018  
  anonimno: Odlična izkušnja; odlična družba; z veseljem se bom udeležila še katere od naslednjih delavnic  
 • 16.06.2018  
  Marina: Močno srčno doživetje omejitve izražanja, energetsko čiščenje možganov, povezava z ljubeznijo do sebe. Moja energetska srčna ...
 • 16.06.2018  
  Marko: Fluidnost!

  Zanimiva pot ob reki Kokri. Vse je kot mora biti. 

 • 16.06.2018  
  Greta: Bila je čudoviza izkušnja, ki mi je odprla nova obzorja.

 • 16.06.2018  
  Mateja: Bilo je doživljajoče, sproščujoče, navdihujoče. Najbolj mi je bilo všeč, da sem spoznala svoj notranji mir. Hvala za ...
 • 16.06.2018  
  Matej Miklavec: Čestitke ob odprtju centra. Prva izkušnja dihanja v novem centru je bila čudovita, varna, poglobljena in zelo sem vesel, da je bilo pri ...
Modra misel

Z denarjem lahko kupiš hišo, miru v hiši pa ne...

Kitajski pregovor


Seznam/cenik delavnic Aktualno Holotropno dihanje Urnik predavanj in delavnic Zanimive povezave Zanimivo in novosti Hipnoza


Dodatne vsebine

 Prijavnica za Holotropno dihanje
 Prijavnica na delavnice
 Intervju s Stanislavom Grofom
 Članek o predavanju Stanislava Grofa o smrti in umiranju

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI