english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zadnji prispevki

Obisk Stanislava Grofa v Sloveniji in njegovo predavanje
Stan_Marko

V okviru svoje evropske turneje v 2013 se je Stanislav Grof ustavil tudi v Sloveniji. Stanislav Grof se je za obisk v Sloveniji odločil predvsem zaradi zavzetega dela nekaterih posameznikov tako na področju organizacije delavnic in izobraževanja v okviru Holotropnega dela z dihanjem, kot tudi zaradi raziskav o samem Holotropnem dihanju.  

DIHAJMO KOT ENO - delavnica Holotropnega dihanja (Holotropic Breathwork™) Zakaj?

Zamislite si kaj vse je mogoče, ko združimo moči in uporabimo globoko naravno danost diha, da nam pomaga pri našem lastnem zdravljenju in evoluciji ter zdravljenju in evoluciji celotnega planeta!

Globalni holotropni dan je sedaj že tradicija. Kaj je to pravzaprav? Delavnice  v tem času potekajo po celem svetu, tako holotropni val, na ta dan, obide celotno Zemljo.

Zakaj so takšne delavnice pomembne?! Se mogoče sprašujete. Naj pojasnim iz vidika modernih raziskav zavesti. 

Intervju s Stanislavom Grofom
 
Sodelujemo s TIC Preddvor
 
2012 in človeška usoda Konec sveta ali revolucija zavesti? 3. del
 

Dognanja modernih raziskav zavesti, ki so najbolj relevantne za pozitivno interpretacijo prerokbe Majev, so povezane s fenomeni, ki so dosti bolj pogosti v holotropnih stanjih zavesti kot izkušnja Apokalipse; to so izkušnje psiho-duhovne smrti in ponovnega rojstva. Te izkušnje so igrale ključno vlogo v ritualih in duhovni zgodovini človeštva- v šamanstvu, ritualih prehoda, v starodavnih skrivnostih smrti/ponovnega rojstva in v velikih svetovnih religijah svetu (na primer krščanski koncept "biti ponovno rojen" ali hindujski koncept "Dvija").

  

Thrive - What on Earth Will it Take
 
2012 in človeška usoda Konec sveta ali revolucija zavesti? 2. del
Arhetipi se izražajo preko individualne duševnosti in njenih globljih procesov, vendar njihov izvor ni v možganih in niso produkt delovanja možganov. Arhetipi so nad individualno psiho in delujejo kot njen vladajoči princip. V holotropnih stanjih zavesti lahko izkusimo arhetipski svet na povsem prepričljiv in neposreden način, enako kot se nam predstavlja materialni svet v normalni zavesti. 
2012 in človeška usoda Konec sveta ali revolucija zavesti? 1. del
2012 and Human Destiny:
End of the World or Consciousness Revolution?
Stanislav Grof, M.D. 
Pospešeno staranje povzročajo tudi antidepresivi
 

kratek povzetek obširne raziskave o vplivu različnih antidepresiviov na starejšo populacijo, z objavo izvornega članka.

 

Mnogi problemi, ki so povezani s staranjem – padci, nemir, povečano tveganje za kapi in infarkte – so direktna posledica jemanja predpisanih zdravil. Sedaj so se na tej listi znašli tudi SSRI antidepresivi. SSRI je kratica za zdravila, ki vsebujejo aktivno učinkovino, ki je selektivni zaviralec seratonina, med njimi je tudi slavni Prozac. 

ETIKA UDELEŽENOSTI: problem ni, kdo ima prav ali kaj je res, problem je zaupanje
 

Povzetek

 

Osrednje vprašanje v članku je, kako me v mojem bivanju in pri psihoterapevtskem delu z intimno bolečino ljudi določa slovenski prostor, slovenska zgodovina in družba, naša enkratna narodna zgodba. V odnosu do sebe in sveta se lahko odločimo oz. izberemo med dvema stališčema: stališčem neudeleženosti, ko gledamo na svet skozi ključavnico in stališčem udeleženosti, ko smo del drame tega sveta. Odločitev med tema stališčema se lahko še posebej izostri in je lahko za posameznika življenjsko usodna v vojnih časih ali v času totalitarizma. Bolečina posameznika ima lahko tudi družbene korenine, ki pogosto segajo v preteklost, lahko tudi več generacij nazaj in se kot narodova bolečina prenaša iz generacije v generacijo. Politično nasilje nas lahko zaznamuje z medgeneracijskim prenosom travme kot žrtve ali kot priče preko štirih mehanizmov – bioloških, psiholoških, družinskih in družbenih.

 

Posebej zapleteno je vprašanje krivde oz. odgovornosti zmagovalcev, kar raziskujem tudi v svojem odnosu z očetom. Očetov molk v zvezi z izkušnjo druge svetovne vojne povežem z odnosnim vzorcem med bivšimi partizani na širšem ozadju slovenske državljanske vojne in razcepa med leve in desne, med komuniste in klerikalce med in po vojni. V procesu osamosvajanja Slovenije je prišlo do ključnega preobrata v mojem razumevanju politike, ki lahko tudi danes, v času pojavljanja novih oblik totalitarizma prispeva k socialno konstitutivni akciji, v kolikor temelji na zaupanju in neguje nežnost, radovednost, igro ter ustvarjalnost. Psihoterapevt, ki ni družbeno angažiran, informiran, udeležen, je jalov, psihoterapija, ki ni odzivna na družbena dogajanja in spremembe, pa na stranpoti. Učinek psihoterapije je le v majhni meri odvisen od tehnik in metod dela, veliko bolj pa od psihoterapevta kot osebe, in od konteksta, v katerem poteka terapija.

  

Nadčutne zaznave - intuicija 4.del - vaje

Vaje v intuiciji – notranji mir

Mojster Čuand Cu zapisal naslednje: „Mirna zavest modrecev je ogledalo nebes in Zemlje – zrcalo vsemu.“ In k temu stremimo, ko treniramo zavest za sprejemanje intuicije.

  

Nadčutne zaznave - intuicija 3.del - vaje
3. VAJE V INTUICIJI: Holotropno dihanje – Duh je dih Intuicija in Holotropno dihanje - kako nam prakticiranje Holotropnega dihanja pomaga do intuitivnosti, jasnovidnosti, jasnoslišnosti in ostalih paranormalnih sposobnosti... 
Nadčutne zaznave - intuicija 2.del - vaje
Vaje v intuiciji – kako se ponovno povezati z svojo intuicijo 
Misteriji - intervju na temo nevrovadbe in transpersonalne psihologije
 
Doživetje Holotropnega dihanja
Spomnim se izničujoče in nato odrešujoče delavnice Holotropnega dihanja na čudoviti pečini francoske riviere... 
Nadčutne zaznave - intuicija
 

Eden od najbolj uporabnih fenomenov holotropnih stanj zavesti, ki spada v nadčutne zaznave je intuicija. Omogoča nam uvide, ki niso podrejeni linearni logiki in običajnemu načinu razmišljanja. Intuicija je pravzaprav temelj za vsa nadaljnja raziskovanja, saj skozi vaje za intuicijo pravzaprav treniramo naše “mišice” za nadčutne zaznave in sprejemanje doživetij in spoznaj holotropnih stanj zavesti. Tako bomo najprej začeli z vajami v intuiciji, še prej pa: 

Cikli krize in koncentracije: Svetovne vojne, hladna vojna in 11. september
 

(prevod delov istoimenskega poglavja iz knjige Richarda Tarnasa Cosmos and the Psyche – z dovoljenjem avtorja)

  

Ali astrologija deluje?
 

Ker se z njo ukvarjam le ljubiteljsko in iz čistega „firbca“ si o tem ne upam soditi. Kar se mene tiče je astrologija izjemno zanimivo orodje, vsekakor pa ni znanost. Tu govorim o pravi astrologiji in ne o astroloških podlistkih in napovedih, ki jih lahko vsak dan zasledujete v dnevnem časopisju... 

Fenomeni holotropnih stanj zavesti: nadčutne zaznave
 

V holotropnih stanjih zavesti so pogosti paranormalni, jasnovidni, parapsihološki pojavi, ki jih običajno obravnava parapsihologija, v manjši meri pa tudi antropologija in primerjava religij. 

Biosinhron terapija v hotelu Bor
V hotelu Bor, praktično pri sosedu, so odprli prvi center magnetoterapije Biosinhron s sloganom “Osvežite svojo energijo”. Pomemben podatek je, da je Biosinhron terapija plod slovenskega znanja... 
Najbolj kontraverzni video, zares vreden ogleda!
Video na enostaven način razloži stopnje zavesti in zakaj, sedaj tako popularna Skrivnost in Zakon privlačnosti za nekatere (navidezno) ne deluje. 
Stranski neželjeni učinki psihiatričnih zdravil
 
»Freefall« z Guillaumom Neryem
 
Lekcija v odpuščanju: Obred pejotla s Potawatomi Indijanci
(prevod iz knjige: When the Impossible Happens, Stanislav Grof, M.D. Ph. D., 2006 – z avtorjevim privoljenjem) 
Skrivnost sinhronosti - somrak časovno pogojenega vesolja

V prejšnjem članku sem govorila o holotropnih stanjih zavesti in njihovi uporabi in uporabnosti na splošno. Sedaj pa se bom posvetila posameznim fenomenom in stanjem bolj podrobno in s primeri.

Prvi fenomen je torej sinhronost, ki sem jo izbrala, ne boste verjeli, zaradi sinhronosti, ki se je zgodila pri razmišljanju o tem kaj naj izberem za začetek. 

Potapljanje v Palau
 
Pri darovanju organov so zamolčane bistvene stvari

Konec minulega leta smo lahko v medijih zasledili podatek, da 90 odstotkov Slovencev podpira darovanje organov in da v naši državi pridobijo premalo organov. Premalo darovanih organov pa zdravniki pripisujejo tudi zapletenosti zdajšnje zakonodaje.

Povsem drugačno mnenje o darovanju organov pa ima Nemka Renate Greinert, ki v knjigi Rdeča zanka opisuje svojo hudo izkušnjo, ki jo je doživela, ko so odvzeli organe njenemu petnajstletnemu sinu.

 

  

Egipčani so sedaj zaščitili še svojo sredozemsko obalo
Verjetno ste že slišali kako čudovito se je potapljati v Rdečem morju - ta del svojega morja so Egipčani uvrstili med zaščitena območja že zelo zgodaj. Rezultat: čisto morje, neokrnjeni habitati, raznolikost in številčnost vrst - pravi rajski vrtovi, skratka. 
Modra misel

Great Spirit,

Whose voice I hear in the winds,
And whose breath gives life to all the world,
hear me!

Let me walk in beauty and make my eyes ever behold the red and purple sunset.
Make my hands respect the things you have made,
and my ears sharp to hear your voice.

Let me learn the lessons you have hidden in every leaf and rock.
I seek strength, not to be greater than my brother,
but to fight my greatest enemy - myself.

Make me always ready to come to you
with clean hands ...
and straight eyes,

So when life fades, as the fading sunset,
my spirit may come to you ...
without shame.

White Cloud

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI