english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo  /  Pot k sebi
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zanimivo - Pot k sebi

Obisk Stanislava Grofa v Sloveniji in njegovo predavanje
Stan_Marko

V okviru svoje evropske turneje v 2013 se je Stanislav Grof ustavil tudi v Sloveniji. Stanislav Grof se je za obisk v Sloveniji odločil predvsem zaradi zavzetega dela nekaterih posameznikov tako na področju organizacije delavnic in izobraževanja v okviru Holotropnega dela z dihanjem, kot tudi zaradi raziskav o samem Holotropnem dihanju.  

Sodelujemo s TIC Preddvor
 
Thrive - What on Earth Will it Take
 
Pospešeno staranje povzročajo tudi antidepresivi
 

kratek povzetek obširne raziskave o vplivu različnih antidepresiviov na starejšo populacijo, z objavo izvornega članka.

 

Mnogi problemi, ki so povezani s staranjem – padci, nemir, povečano tveganje za kapi in infarkte – so direktna posledica jemanja predpisanih zdravil. Sedaj so se na tej listi znašli tudi SSRI antidepresivi. SSRI je kratica za zdravila, ki vsebujejo aktivno učinkovino, ki je selektivni zaviralec seratonina, med njimi je tudi slavni Prozac. 

ETIKA UDELEŽENOSTI: problem ni, kdo ima prav ali kaj je res, problem je zaupanje
 

Povzetek

 

Osrednje vprašanje v članku je, kako me v mojem bivanju in pri psihoterapevtskem delu z intimno bolečino ljudi določa slovenski prostor, slovenska zgodovina in družba, naša enkratna narodna zgodba. V odnosu do sebe in sveta se lahko odločimo oz. izberemo med dvema stališčema: stališčem neudeleženosti, ko gledamo na svet skozi ključavnico in stališčem udeleženosti, ko smo del drame tega sveta. Odločitev med tema stališčema se lahko še posebej izostri in je lahko za posameznika življenjsko usodna v vojnih časih ali v času totalitarizma. Bolečina posameznika ima lahko tudi družbene korenine, ki pogosto segajo v preteklost, lahko tudi več generacij nazaj in se kot narodova bolečina prenaša iz generacije v generacijo. Politično nasilje nas lahko zaznamuje z medgeneracijskim prenosom travme kot žrtve ali kot priče preko štirih mehanizmov – bioloških, psiholoških, družinskih in družbenih.

 

Posebej zapleteno je vprašanje krivde oz. odgovornosti zmagovalcev, kar raziskujem tudi v svojem odnosu z očetom. Očetov molk v zvezi z izkušnjo druge svetovne vojne povežem z odnosnim vzorcem med bivšimi partizani na širšem ozadju slovenske državljanske vojne in razcepa med leve in desne, med komuniste in klerikalce med in po vojni. V procesu osamosvajanja Slovenije je prišlo do ključnega preobrata v mojem razumevanju politike, ki lahko tudi danes, v času pojavljanja novih oblik totalitarizma prispeva k socialno konstitutivni akciji, v kolikor temelji na zaupanju in neguje nežnost, radovednost, igro ter ustvarjalnost. Psihoterapevt, ki ni družbeno angažiran, informiran, udeležen, je jalov, psihoterapija, ki ni odzivna na družbena dogajanja in spremembe, pa na stranpoti. Učinek psihoterapije je le v majhni meri odvisen od tehnik in metod dela, veliko bolj pa od psihoterapevta kot osebe, in od konteksta, v katerem poteka terapija.

  

Misteriji - intervju na temo nevrovadbe in transpersonalne psihologije
 
Biosinhron terapija v hotelu Bor
V hotelu Bor, praktično pri sosedu, so odprli prvi center magnetoterapije Biosinhron s sloganom “Osvežite svojo energijo”. Pomemben podatek je, da je Biosinhron terapija plod slovenskega znanja... 
Najbolj kontraverzni video, zares vreden ogleda!
Video na enostaven način razloži stopnje zavesti in zakaj, sedaj tako popularna Skrivnost in Zakon privlačnosti za nekatere (navidezno) ne deluje. 
Stranski neželjeni učinki psihiatričnih zdravil
 
Modra misel

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots."

Albert Einstein

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI