english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo  /  Psihoterapija
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zanimivo - Psihoterapija

Nadčutne zaznave - intuicija 4.del - vaje
 

Ljudje dostikrat pri sebi nekaj pogrešajo. Dostikrat mi rečejo, da bi radi našli sebi, da bi bili radi bolj intuitivni. Ali pa me sprašujejo: „Kako naj postanem bolj intuitiven, bolj v stiku s samim seboj, kako naj najdem svoj notranji mir, zadovoljstvo, srečo? Vse te želje, čeprav se na videz zdijo različne imajo skupni imenovalec. In to je notranji mir. Če torej želite postati bolj intuitivni, bolj v stiku s samim seboj, potem se zavestno odločite, da boste vadili in uporabljali stanja zavesti, ki so potrebna za prisluškovanje intuiciji: umirjena zavest, odprtost domišljiji, vizualizacija, koncentracija, oziroma dekoncentracija. Dekoncentracija vodi direktno do notranjega miru in intuicije, vendar je dosti težje dosegljivo stanje zavesti kot ostale in zahteva precej napora in vaje.


Mojster Čuand Cu je zapisal naslednje: „Mirna zavest modrecev je ogledalo nebes in Zemlje – zrcalo vsemu.“ In k temu stremimo, ko treniramo zavest za sprejemanje intuicije.


Najprej si poglejmo nekaj fizičnih vaj, ki lepo umirijo zavest in vas pripravijo na intuicijo.

joga

 1. Vadba Joge je zelo dobra za umiritvi notranjega dialoga, oziroma opičje zavesti, kot temu pravijo budisti. Pri izvajanju joge (ne glede na to katero vrsto joge izvajate) je potrebna popolna koncentracija na dihanje, in same telesne občutke. In še vsaka vaja posebej zahteva dodatno pozornost za pravilno izvajanje. Poleg vseh ostalih dobrobiti, ki vam jih nudi joga je torej zelo pomembna umiritev zavesti – utiša sicer zelo vztrajno in nenehno notranje blebetanje. Zavedati se morate, da je notranji dialog najpogosteje monolog Superega, notranjega Kritika ali Dvomljivca. Superego je tisti, ki nas vedno obsodi, spozna za krivega in nas „obesi“. Vedno nam vceplja idejo in občutek, da je z nami že nekaj v osnovi narobe. Na primer: nekaj se nam zalomi.... Notranji monolog Superega: „Saj sem vedel/a. Tega se ne bi smel/a nikoli lotiti. Nisem dovolj sposoben/na. Tega ne zmorem. Tepec sem. Usrane sem. Drugim uspe, meni nikoli. Nikoli mi ne bo uspelo. Tega se ne morem naučiti. To je tako težko...“, brez konca in kraja samoobtožbe, samoomejevanja, ki nas priklenejo v eno točko iz katere se le stežka premaknemo. Ta notranji dialog je kot super-lepilo, ki nam pobere vso voljo in energijo, da bi se lahko premaknili naprej, pogledali na stvari na drugačen način.

  Prav tak je Kritik, podaljšek Superega: „Ja to si pa slabo naredil/a! Kaj pa je zdaj to! To ni zate!“

  Ali pa Dvomljivec: „Je intuicija sploh mogoča? To je verjetno še ena new age izmišljotina. To je le varanje sebe. Intuicija: da dobiš idejo o nečem kar tako, brez truda?!“ Vendar je Dvomljivec eden naših največjih zaveznikov: „Dvomim, torej sem!“ gremo naprej: „Sem torej dvomim!“ tu gremo lahko še nekoliko dlje: „Dvomim, da sem.“ In na ta način z rigoroznim prakticiranjem dvoma razrahljamo vsa svoja mnenja, paradigme, verjetja, prepričanja, dogme, in se odpremo direktnemu znanju – intuiciji.

 2. Tai-či in Qi-gong je pravzaprav meditacija v gibanju, vsaj tako ju razumem in doživljam sama. Tu gre ponovno za popolno osredotočenje na telesne gibe, ki se morajo izvajati spontano, brez vmešavanja „opičje zavesti“. Ritmično, tekoče gibanje ustvarja notranji mir in veder duh. Tai-či se učimo brez verbalnih navodil, gibe ponavljamo za učiteljem, dokler se ne zgodi preskok. Sama sem v vajah Tai-čija začutila povezanost s tehniko volumske dekoncentracije, ki jo uporabljam pri prostem potapljanju. Pri volumski dekoncentarciji gre za to, da se zavest razprši po celotnem prostoru in hkrati v telo in vse skupaj postane enotno ozadje... Spomnim se trenutka, ko se mi je zgodil ta preboj zavesti, ko sem poplnoma izmučena od dnevnih norij, ponavljala gibe za mojstrom Chenom, brez želje, brez misli, nekako kot, da me ni tam. Bil je prelep zimski večer – mraz, rumene obcestne luči in rahlo naletavanje puhastih snežink. Po vajah sem skozi vožnjo nadaljevala moj Tai-či: vozila sem počasi, popolnoma brez misli in opazovala plešoče snežinke v čarobni svetlobi obcestnih svetilk. To je bil trenutek popolnosti. Nič ni bilo za odvzeti, ničesar za dodati, vse je bilo popolno prav takšno kot je bilo. Tudi jaz. Oziroma, mene, običajne Mojce, sploh ni bilo več. Bila sem vožnja in rumene luči in mimobežeče speče hiše in snežinke...

 3. In potem že zopet: dihanje je življenje. No tokrat ne bomo govorili o Holotropnem dihanju, temveč o Pranajami, kraljici vseh jog. Naj najprej nekoliko opišem kaj dihanje sploh je in kako pomembno je pravilno dihanje za zdravo telo in duha.

  Kako zelo pomembno je pravilno dihanje nam pove že samo dejstvo, da je v vseh zdravilnih, duhovnih... sistemih v preteklosti dihanje zavzemalo zelo pomembno mesto. Joga je pravzaprav veda o pravilnem dihanju (in ne akrobatsko zvijanje telesa, kot jo pojmujejo nekateri), tai-či je ravno tako veda o dihanju in pravilnem pretoku eterične energije ki (či) po telesu... Tako imamo za energijo, ki jo z dihanjem prenašamo po telesu celo vrsto izrazov: prana, ki, či, elan, življenjska energija, ha... amoebaswingdance

   

  Pravilno dihanje poganja naše drugo srce – trebušno prepono (diafragmo), ta pa med drugim poganja pretok limfe po telesu. Kadar smo napeti, jezni, pod stresom, v pričakovanju, prestrašeni, postane naše dihanje plitvo in diafragma ne more opravljati svoje naloge. Če to traja kratek čas ni škode. Vendar pa dosti ljudi večino časa diha plitvo, zakrčeno le z zgornjim delom pljuč kar pomeni, da diafragma svojega dela skorajda ne opravlja.

  Trebušna prepona je središčna mišica našega telesa in glavna dihalna mišica, če jo uporabljamo pravilno – seveda. Stari Grki so diafragmo imenovali frenos (phrenos), kar pomeni “vsota vseh možnosti človekovega izražanja”.

  Deluje enostavno, kot zračna tlačilka, vendar ima to njeno delovanje kup koristnih posledic.

  S pravilno uporabo diafragme masiramo vse notranje organe: jetra, žolčnik, vranico, želodec, ledvica in tudi srce. Diafragma skrbi tudi za pravilno delovanje črevesja in pretok limfe.

  Ste vedeli, da lahko s preprosto dihalno vajo skrbite za redno in pravilno odvajanje, oziroma preprečite/odpravite zaprtje?

  Mišice prsnega koša so tudi aktivno udeležene pri vdihu, saj razširijo prsni koš in s tem ustvarijo dodaten podtlak, ki omogoči vstop zraka v bronhialno (sapnično) drevo in alveole (pljučne mešičke). Zato je zelo pomembno tudi raztezanje in krepitev teh mišic. Pri tem pa ne smemo zanemariti hrbtne mišice, ki skrbijo za pravilno držo (zelo pomembno za pravilno dihanje) in pravilno raztegnjene medrebrne mišice. Žal je naše telo narejeno tako, da z leti hrbtne mišice zakrnevajo, prsne mišice pa posledično postajajo vse krajše in začne nas “vleči skupaj”. Posledica tega je med drugim tudi slabše dihanje. Zato je zelo pomembno, da ves čas treniramo hrbtne mišice, da ostanejo močne in prožne. Ste vedeli:

   - pravilno dihanje nas preskrbi z 99 % potrebne energije za življenje!

   - da je površno in slabo dihanje v direktni povezavi z boleznimi srca in ožilja – korelacija je dosti večja kot pri holesterolu

   - napetost, stres, depresija porušijo pravilno dihanje, ker direktno vplivajo na živčni sistem, ki regulira dihanje.

   - rakave celice so anaerobne in ne morejo preživeti v okolju z dosti kisika

   - optimalno dihanje pomeni tudi uspešno hujšanje, oziroma optimalno težo.

   - pravilno dihanje je ključnega pomena za dobro in kvalitetno spanje, ki nas zares spočije in pripravi na napore naslednjega dne.


Zadnjič smo na tečaju prostega potapljanja za šalo izračunali koliko kisika „pojemo“ na dan. Torej, če privzamemo, da človek naredi vdih 10/min in vsakič vdihne 3 l zraka, to pomeni, da v enem dnevu vdihne 43200 litrov zraka. V zraku je 21% kisika, kar pomeni, da ga v dnevu vdihnemo 9072 litrov, od tega se ga za dihanje porabi 2160 litrov, ostalo izdihnemo. Če upoštevamo še gostoto kisika, to pomeni, da na dan, če večino časa mirujemo, pojemo 2,6 kg kisika, če smo aktivni pa še dosti več. Skoraj tri kilograme kisika pojemo vsak dan! No, to pa res ni malo. In če še upoštevamo, da je razpad kisikove molekule visokoenergijski, potem imajo prav tisti, ki trdijo, da se redijo od zraka – no samo šalim se.


Pravilno dihanje je torej zelo pomembno. In o tem kako dihati in z dihanjem umiriti zavest nas uči Pranajama. Vendar pa se Pranajame, tako kot nobene od zgoraj navedenih veščin ne moremo učiti iz knjig ali po navodilih. Za to je potrebno, da gremo do učitelja, ki to zna in vas res dobro in skrbno pripravi na vadbo, posebej še na vadbo Pranajame. V VelosiMed centru učimo osnove in napredne vaje pranajame v okviru tečaja Potapljanje na dah kot meditacija. Posvariti vas moram, da napačno izvajanje vaj Pranajame škoduje zdravju, pravilno pa zdravje krepi. Po drugi strani pa velja, da lahko samo z vadbo Pranjame dosežemo nirvano. V tradiciji joge in praksi pranajame kot najčistejše oblike joge je kokončni cilj združitev Jaza z Višjim Jazom oziroma Univerzalno Zavestjo. Ta združitev se začne s prebujanjem Kundalinija. Asane in Pranajame so zasnovane tako, da prebujajo spečo subtilno energijo, ki jo imenujemo Kundalini. Tradicija joge uči, da je v našem energijskem telesu 72 0000 nadijev. Sušumna ali Bramanov nadi se nahaja v fizični hrbtenjači in je najpomembnejši nadi. Na vsaki strani Sušumne sta še dva pomembne nadija: Ida in Pingala. Ta dva nadija ustrezata simpatičenmu in parasimpatičnemu živčevju v hrbtenjači. Na nižji stopnji zavedanja teče prana le skozi Ido in Pingalo. Končni cilj Pranajame pa je ustvariti tok prane tudi skozi Sušumno. Kundalini je speča kozmična energija, ki jo predstavlja zvita kača na dnu hrbtenice, oziroma v Muladari – osnovni čakri. Če hočemo dvigniti svojo zavest, moramo "prebuditi" energijo Kundalinija in jo dvigniti po Sušumni navzgor, da presije vseh sedem glavnih energijskih psihičnih centrov – čaker, ki ustrezajo določenim živčnim spletom in endokrinim žlezam. Ko Kundalini doseže kronsko čakro oziroma Sahasraro se združi z Univerzalnim Duhom.


Seveda niso samo te vaje, ki se nanašajo in pripenjajo k mističnim tradicijam Vzhoda edine primerne za ukrotitev opičje zavesti. Dejansko mislim, da je lahko koristen katerikoli šport. Enake občutke notranje tišine in popolnosti vsega doživljam v prostem potapljanju, na smučanju, hoji v hribe, ali pa na čisto preprostem sprehodu v naravi...


Poiščite svoj „šport“, ki vas zadovoljuje, umirja in notranje bogati in to razvijte v meditacijo v gibanju.


Prelep opis kakšna naj bo meditacija v gibanju in po mojih izkušnjah tudi odličen opis tehnike dekoncentracije je podal Zen mojster Jasutani Roši, ko je opisoval Zen meditacijo „Šikan-taca je povišano stanje koncentrirane zavesti, kjer niste niti napeti, niti se vam ne mudi in predvsem v vas ni trohice nemira. To je zavest nekoga, ki gleda smrti iz oči v oči. Predstavljajte si, da ste vpleteni v duel dveh mečevalcev, takšen kot so jih prirejali nekoč na Japonskem. Ko ste soočeni s svojim nasprotnikom ste nenehno pazljivi in v pripravljenosti. Če bi svojo visoko pozornost sprostili samo za trenutek, bi bili v tem trenutku posekani. Množica se zbere, da bi videla boj. Ker niste slepi s kotički oči vidite gledalce in ker niste gluhi, jih slišite. Toda niti za trenutek vaša zavest ni ujeta v te vtise čutov.“


4. Naj na koncu omenim še VelosiMed nevrovadbo, ki smo jo razvili v našem VelosiMed centru in temelji na tehnologiji binauralnih tonov. Od čisto fizičnih vaj, ki krepijo tudi duha preko pravilnega dihanja, ki je temelj umirjene zavesti, smo sedaj prišli še do vadbe, ki lepo „kravžlja“ naše možgančke in nam pomaga, da naši možganski hemisferi delujeta vedno bolj uravnovešeno in povezano, kar je eden od osnovnih pogojev za intuitivne uvide.

Raziskave kažejo, da v okoljih s pravilno spodbudo naše intelektualne, čustvene, mentalne, ustvarjalne zmožnosti lahko nenehno rastejo in se razvijajo. Še pred 20 leti so nevrologi verjeli, da se možgani in vse nevronske povezave razvijejo že v zgodnjem otroštvu in da se kasneje vrši le počasno propadanje in umiranje možganov in s tem tudi ugašanje naših sposobnosti na vseh področjih. Danes vemo, da je takšno gledanje popolnoma zgrešeno. Sedaj nevrologi uporabljajo dva izraza s katerima opisujejo neslutene zmožnosti naših možganov: nevroplastičnost in nevrogeneza. Vse življenje smo se sposobni učiti in spreminjati in to se odraža tudi na fiziološkem nivoju kot nove nevronske povezave, rast novih sinaps, debelejši sloj neokorteksa, rast novih nevronov.... Propadanje, staranje in zmanjševanje možganov po puberteti torej ni nujen in usojen proces - nasprotno, za zdrave in polno funkcionalne možgane lahko skrbimo in jih razvijamo celo življenje. Verjamem, da je takšen aktiven pogled na svet in naše življenje nujen in prinaša dobrobit in večji napredek vsem nam. Z Velosimed nevrovadbo, ki združuje več kot 30 let nevroloških raziskav in naše lastne večletne izkušnje s to tehnologijo, smo prepričani, da lahko kontinuirano rastete, se učite, prebolite in razrešite svoje podzavestne programe, ki vas onemogočajo in sabotirajo na vaši poti do intuicije, nenehno izboljšujete svoje mentalne sposobnosti, širite zavest in postajate srečnejši, polni notranjega miru, razumevanja, zadovoljstva in empatije do okolice. Skozi lastno iskanja sem preizkusila mnogo metod in načinov osebne rasti in verjemite mi, da Velosimed združen s klasično meditacijo daleč presega vse meni znane metode, tako po hitrosti kot globini sprememb, ki jih boste deležni z redno uporabo Velosimed nevrovadbe. Seveda tudi Velosimed ni magična tabletka, ki bo v hipu in brez vaše aktivne udeležbe rešila vse vaše probleme in vas kar tako pripeljala do intuitivnosti ali ustvarjalnosti. Verjetno se sedaj že zavedate, da je v vsako spremembo, v vsak napredek potrebno vložiti del vašega časa, del vašega zavestnega truda. Prav tako je tudi z Velosimed nevrovadbo: od vas zahteva redno meditacijo (vsaj pol ure na dan) ob poslušanju Velosimed nevrovadbe in zavestno opazovanje samega sebe. Samo skozi zavestno opazovanje in celostno dojemanje procesov se boste lahko dejansko razumeli in končno odvrgli vse navade, ki vas ovirajo na vaši poti do intuicije. Ne pričakujte, da se bo vse zgodilo čez noč ali v trenutku. Navade bodo odpadale ena za drugo, kot stare, ponošene obleke, ki jih prerastete in ne potrebujete več. V meditaciji vam Velosimed pomaga preko zvokov, ki prihajajo ločeno v desno in levo uho, da hitro in z lahkoto dosežete globoko meditativno stanje, ki je bilo do nedavnega rezervirano le za menihe z več-desetletno meditativno prakso. V tem globokem meditativnem stanju z nizkimi frekvencami, visoko amplitudo in veliko usklajenostjo med levo in desno možgansko hemisfero, potekajo zelo hitri in učinkoviti procesi prepoznavanja in zdravljenja otroških ran, travm, podzavestnih strahov, zavor in neuporabnih navad. Mogoče ste slišali, da je globoka in prava meditacija, meditacija brez misli. Ja, ja, vendar le po dolgoletnem čiščenju in zdravljenju, ko v naši podzavesti dejansko ni več negativnih programov in ko ne potrebujemo več notranjega dialoga, ki nas običajno ves čas opominja, kaj smemo, kako naj razmišljamo, se obnašamo... Dokler pa v naši podzavesti še vedno obstaja delček negotovosti in negativnih želja, to vedno priplava na površje v meditaciji in nas zmoti. Naša naloga je, da to opazimo in se iz tega učimo in spoznavamo, predvsem spoznavamo naš temni del, ki ga dejansko ne potrebujemo. 


To so torej osnovne vaje in priporočila kako dovolj umiriti svojo zavest, da se lahko odpre neskončni domišljiji, ustvarjalnosti in intuiciji. In ugotovili boste, da intuicija pravzaprav ni nič drugega kot prisluškovanje tišini – čisti tišini in miru, ki se naseli v vas in vam omogoči, da „slišite“ še kaj / koga drugega in ne le sebe.

Modra misel

Tujek zaide
v školjko.
Boli.
Oster pesek drgne
njene mehke dele
do živega.
Školjka trpi.

Poskuša se ubraniti,
a ji spodleti.
Zrno peska
se ne gane.
Bolečini ni moč
uiti.

Tedaj zajame žival
prav iz dna svoje narave
moč, da trpljenje
spremeni v zmagoslavje.

Iz muk in stiske,
iz soka njenih solza
nastane v dolgih urah
notranje rasti -
BISER!

Elizabeth S. Lukas

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI