english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo  /  Spirala življenja
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zanimivo - Spirala življenja

Ali astrologija deluje?
 

Astrologija, ki upošteva samo astrološko znamenje in iz tega vleče neke kvazi napovedi je seveda popolnoma nesmiselna. Pava astrologija je izjemno kompleksno orodje, ki, poleg ostalega potrebuje tudi veliko podatkov o osebi za katero je astrološka napoved delana. Nadalje astrološka napoved samo pove kakšne so možnosti, kje ima oseba mogoče še ne izrabljene potenciale, v čem je njena moč, kje so njene šibkosti. Kako pa te podatke oseba naprej absorbira in uporabi, je pa seveda že čisto druga zgodba. Astrologija torej ni napovedovanje prihodnosti v smislu prerokbe, temveč v smislu možnosti. Pri svojem delu z astrologijo in njenim „napovedovanjem prihodnosti“ sem ugotovila, da so izjemno pomembni tranziti zunanjih „počasnih“ planetov, saj dolgo in močno zaznamujejo življenjsko pot posameznika. Kako jo zaznamujejo je pa odvisno od človeka samega. Naslednja funkcija astrologije je, da preko natalne karte osebi pomaga spoznavati samo sebe. Mogoče ste že opazili, da sami sebe slabo poznate in, da dostikrat o sebi dobite relevantne podatke od prijateljev, ki so dovolj odprti, da vam nastavijo zrcalo. Preko astrologije pa mogoče v sebi odkrijete potenciale ali ovire, na katere prej niste bili pozorni. In potem je tu še logično nadaljevanje tega: da ugotovite kako in na katerih področjih se lahko z neko drugo osebo najbolje ujameta in na katerih področjih bo potrebno veliko prilagajanja.

 

Znanstveno preverjanje astrologije

Prvo (ponovno) znanstveno raziskovanje astrologiji se je začelo pravzaprav z namenom, da bi se enkrat za vselej dokazalo, da je astrologija le praznoverje brez vsakih temeljev. V prejšnjem stoletju se je zdelo, da je znanost vsemogočna in da bo zdaj zdaj razložila in odkrila še zadnjo skrivnost stvarstva. V duhu zmagovitega pohoda znanosti je Cark Sagan osnoval organizacijo CSICOP (Committe for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal), ki naj bi družbo očistila vsega okultnega in vraževerja. Ena od nalog CSICOP je bila tudi, da razkrijejo ničevost astrologije. Dva francoska statistika Michel in Françoise Gauquelin sta kot primer, ki bo to dokazal, vzela vpliv Marsa v natalni karti. Ovrgla naj bi, trditve o vplivu Marsa na posameznikovo življensko pot, ko je Mars v natalni karti v ascendentu ali zenitu (Gauquelin M. 1973: Cosmic Influences on Human Behavior). Na njuno veliko presenečenje je študija pokazalo, da so ti vplivi statistično pomembni. Pozneje je Gauquelin stestiral še pet planetov in jih primerjal z enajstimi poklici. Zopet je našel povezavo, kar so kasneje potrdili še drugi raziskovalci. Vendar pa te korelacije še ne pomenijo vzročne povezave. Zaenkrat še ni znan noben mehanizem ali teorija, ki bi pojasnila vzročno povezavo med medsebojnimi položaji planetov ob rojstvu (in kasneje) in usodo posameznika ali skupine ljudi. Dejstvo je, da astrologija kot taka za enkrat še ne temelji na znanstvenih principih, temveč na več tisočletni tradiciji in je kot taka dostikrat orodje za izkoriščanje lahkovernih posameznikov. Vendar ji prav ta večtisočletna tradicija in uporaba daje neko kredibilnost ali pa vsaj to, da je vredna podrobnejšega raziskovanja.

 

Zakaj ravno planeti in zvezde?

Vedno si zastavljam vprašanje kako so astronomi/astrologi preteklosti sploh prišli na idejo, da so zvezde in planeti tisti, ki uravnavajo naše življenje in odločajo o naši usodi. Prva razlaga, ki se mi je ponudila je, da so ti davni znanstveniki človeške dogodke povezali z nečem kar je bilo stabilno, na videz nespremenljivo, s točno določenimi periodami – torej na nekaj s čemer lahko točno merimo čas in označujemo dogodke v času – in to so pojavi na nebu. Tako verjetno ni nobena skrivnost zakaj so poljedelske kulture častile zimski in poletni solsticij, enakonočje ter določene zvezde, ki so s svojim vzhajanjem nakazovale prihod rodovitnega obdobja. Večja skrivnost je že čaščenje Lune in zakaj na primer menstrualni cikel sovpada z Luninim ciklom in zakaj lahko naredim dvakrat več v dneh pred polno Luno kot po njej – ne da bi zavestno spremljala kdaj je polna Luna. Veliko bolj misteriozno je kako so ti prvi znanstveniki skovali tako kompleksne sisteme kot je vedski ali kitajski horoskop. Verjetno niso imeli na voljo statističnih pripomočkov – mogoče so imeli dostop do direktnega znanja oziroma intuicije in so dejansko odkrili neko nam nedoumljivo povezavo med nebom in Zemljo. Na odgovor bomo, vse tako kaže, čakali še kar nekaj časa.

 

Konkretni preizkus

Ob pisanju tega članka sem preverila kako se pomembni trenutki v mojem življenju ujemajo s tranziti Plutona in Urana glede na natalne zunanje planete: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Ugotovila sem presenetljivo ujemanje med konjunkcijami, opozicijami in pravimi koti tranzitov teh treh planetov, z dogodki, ki sem jih v naprej izbrala kot pomembne točke v mojem življenju, točke ki so pomenile življenjski preobrat. V vmesnih obdobjih so ti tranziti manjkali. To seveda še ničesar ne dokazuje, je pa zanimivo. Dr. Richard Tarnas, ki se z preverjanjem tranzitov in pomembnimi dogodki znanih ljudi za katere je kronologija znana in dovolj točno podana, ugotavlja nenehno ponavljajoče se vzorce tranzitov zunanjih planetov (počasnih planetov, ki tudi po več let vztrajajo v določenem tranzitu) in pomembnimi dogodki v življenju teh ljudi. V knjigi Prometheus the Awakener zasleduje tranzite Urana z ostalimi planeti, oziroma interakcijo prometejskega arhetipa z ostalimi arhetipi, ki so pripeti posameznim planetom, Soncu in Luni. Knjigo je vsekakor vredno prebrati, tudi če vas astrologija ne gane kaj dosti. V knjigi Cosmos and the Psyche dr. Tarnas zasleduje zgodovinske dobe, obdobja in dogodke skozi planetarne arhetipe...

 

V luči prevoda iz knjige prof. dr. R. Tarnasa je tudi na mestu, da se končno zavemo, tudi na osebni ravni, da stojimo pred velikimi izzivi, ki jim moderna tehnologija ni kos. To so izzivi kako vse to, kar smo ustvarili, vse tehnološke čudeže in njihove potenciale, pričnemo uporabljati zavestno, s polno odgovornostjo. Da v sebi prepoznamo tri največje sovražnike svobode: nevednost in ignoranca, jeza in agresija ter sla in nenasitna pogoltnost.

Sedaj ne moremo več izgovarjati na “nismo tega vedeli” ali “predvideli”. Konec mora biti sprenevedanje in oportunizma – zavedati se moramo, da smo za krizo na vseh nivojih odgovorni prav vsi in ne le in da jo lahko rešimo le s skupnimi močmi. Pa to ni nikakršen poziv k revoluciji – nasprotno! To je poziv k evoluciji in to v prvi vrsti k evoluciji na osebni ravni. Čas je, da začnemo dodobra prevetravati ustaljeni način življenja, se vprašamo, če je res edino možni in ali lahko živimo in sobivamo na tem planetu tudi kako drugače.

 

Moderna astrologija

V znanstvenih krogih, ki jemljejo astrologijo kot resno možnost in jo tudi proučujejo, velja mnenje, da planeti dejansko ne vplivajo na nas, tako kot ura, ki jo nosimo na roki ne vpliva na čas, ga pa meri. Planeti so torej le nekakšna astronomska ura, ki ki kaže astrološki čas.

 

Naslednja interpretacija se skriva v revolucionarni in kontraverzni teoriji Naturics doktorja fizike Petra Jakubowskega, v kateri pokaže, da so vsi cikli makro in mikroskopski, živih in neživih stvari med seboj povezane. Na makroskopskem nivoju so pomembne najprej periode v sončnem sistemu, ki so povzročile, da se je Zemlja približevala Soncu in ustvarila ugodne razmere za življenje. V eni od svojih predpostavk iz katerih izpeljuje svojo teorijo dr. Jakubowski zapiše, da:“ Tradicionalno ločevanje žive iz nežive snovi je v osnovi napačno. Obravnavo žive in nežive snovi
bi bilo treba poenotiti.“ Saj ta ugotovitev je nekako logična, le da se je zaradi kompleksnosti žive materije znanost razdelila na veje, ki med seboj, žal, bolj slabo komunicirajo.

 

Torej bo potrebno na dokončni odgovor ali planeti dejansko vplivajo na nas ali so le nekakšne kozmične ure še nekoliko počakati. Moje osebno mnenje je naslednje: če bi se ozrli dol vase in se zares spoznali, potem astrologija ne bi bila potrebna. „Kakor zgoraj, tako spodaj.“ „Kakor na makro nivoju, tako tudi na mikro nivoju.“ Na kar nakuzjejo že različice teorije superstrun. V eni različici pridemo do singularnost tam kar je po drugi pridemo do neskončnosti...

Mojca Studen

Modra misel

"Svoboda je samo negativni vidik celotnega fenomena, katerega pozitiven vidik je odgovornost. V resnici je svoboda v nevarnosti, dase izrod v golo arbitrarnost in samovoljo, če je ne živimo v smislu odgovornosti."

Viktor Frankl

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI