english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo  /  Spirala življenja
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zanimivo - Spirala življenja

DIHAJMO KOT ENO - delavnica Holotropnega dihanja (Holotropic Breathwork™) Zakaj?

Zamislite si kaj vse je mogoče, ko združimo moči in uporabimo globoko naravno danost diha, da nam pomaga pri našem lastnem zdravljenju in evoluciji ter zdravljenju in evoluciji celotnega planeta!

Raziskave pozitivne psihologije nakazujejo, da je najpomembnejši dejavnik dolgoročnega zadovoljstva, sreče, uživanja ter smisla življenja v tem, da smo udeleženi v nečem, kar je večje od osebnega jaza ali ega. Razvita odrasla oseba čuti večje zadovoljstvo v dajanju kot v prejemanju. Odreči se svojim ozkim egoističnim hlepenjem pomeni torej najti srečo. Oziroma, razširiti svoje ozke, nase usmerjene preokupacije na želje in razumevanje drugih, nam omogoča osebno zadovoljstvo, srečo in smisel. Paradoksalno, vendar deluje. Zakaj? Že iz biološko socialnega stališča je to dokaj logično in jasno. Berite naprej...

Človek kot izrazito nespecializirano bitje je lahko v preteklosti preživel kot posameznik in kot vrsta le z medsebojnim sodelovanjem in podrejanjem skupnosti. Da je lahko krotil svojo „živalsko“ naravo so skrbeli miti skozi različna obredja, iniciacije, toteme, bogove, religiozne obrazce... Pomemen del življenja je bilo povezovanje in sodelovanje z drugimi ljudmi. Skratka, smo socialna bitja; da se lahko definiramo in identificiramo na nek avtentični način z vsepovezujočo celoto, da smo sposobni razširiti in preseči „v kožo zaprti ego“.

Vse to nam je omogočil razvoj naših možganov, posebej še prefrontalnega korteksa, ki praktično povezuje in regulira vse dele naših možganov, vključno z možganskim deblom. Prefrontalni korteks lahko razvije smisel za „mi“, za skupnost, moralo, etiko. Vse to močno presega ozki egoistični princip sodobnega neoliberalnega mota čistega individualizma, tekmovalnosti in rivalstva.prefrontal_cortex

Poleg tega je prefrontalni korteks sposoben tudi samorefleksije – zavesti, ki razmišlja o sebi. Zapisala sem „lahko“, ni pa nujno. Če individuum teh sposobnosti ne razvije in ne razvija, jih pač nima.

V starih časih je za razvoj tega dela možganov skrbelo gojenje mitskih vsebin v takšnih ali drugačnih oblikah povezovanja, vstopa v skupnost... Danes pa nas miti v starih oblekah ali kanonizirani v tej ali drugi religiji ne nagovarjajo več. Človeštvo je prepotovalo daleč od lovsko-nabiralniške ali poljedelske družbe in razumevanje mita človečnosti skozi te prizme nas ne prepriča. Človeštvo postaja eno, neločeno na klane, narode ali rase. Teleskopi in mikroskopi skupaj s človeškim umom prodirajo vse globlje in globlje v skrivnosti stvarstva, z vedno večjo hitrostjo. Stare podobe in obleke bogov in kozmičnih jajc se nimajo več kam skriti.

Vendar pa je v tem širjenju zavesti in razuma tudi zanka. Stare obrede in iniciacije v skupnost je zamenjal hladen razum ekonomičnosti, ki ga „mi“ ne zanima več. Tu je prostor le za „jaz“. In to neskladje med individualističnim in socialnim čutom se kaže skozi demone nenasitnega pohlepa, egoizma in egotizma, neverjetno grozljivih oblik nasilja, ki vsi skupaj niso nič drugega kot neravnovesje med „jaz“ in „mi“. Vse kar je potrebno je, da svojo, sedaj izrazito navzven usmerjeno zavest, obrnemo zopet tudi navznoter v svoje nezavedno in tako poiščemo ponovni stik in smisel tudi navzven v tistem drugem, v „mi“, da najdemo tisto večje od našega malega ubogega ega.

Mi proti njim“ – je največja sodobna grožnja. Zakaj? Ker svet postaja popolnoma povezan in teži k prostemu pretoku energije in informacije. Vse kar to preprečuje je stari zmaj, reakcionarni tiran. Nova definicija mita, kaj je biti človek se že nakazuje v odprtih fleksibilnih, prilagodljivih in stabilnih sistemih, ki so sposobni sprejemati vse pristne ideje, čustva, nagnjenja in verjetja, brez izključevanja in delitve na „naš“ ali „vaš“ ali celo „njihov“.

Če se zopet vrnem na naše možgane. Če nimamo razvitih t.i. resonančnih nevronov in prefrontalnega korteksa, ki nam skupaj omogočajo, da čutimo druge ljudi, da smo empatični, radovedni, odprti in sprejemamo druge, potem se lahko kaj hitro zgodi, kar se trenutno dogaja v glavah pripadnikov struje Janeza Janše in zagovornikov elitizma. Očitno se ta struja ni sposobna poistovetiti z „navadnimi ljudmi“, oziroma narodom, ki ga skušajo voditi. Svoj narod označujejo z „oni“namesto z „mi“.

Kriza lahko iz ljudi potegne najboljše ali pa najslabše in v tem primeru je celo spremenila „oni“ v „tisti“. „Tisti“ (popredmeteni ljudje) so krivi za krizo, prekomerno živijo - če jih ne kaznujemo, ustrahujemo, jim vzamemo pravice, jih ponižamo, zasužnjimo, odvzamemo človečnost, bo po nas. Včasih so bili grešni kozli vseh strahov židje, pa cigani in komunisti, danes so to ekonomsko šibkejši razred. Tako vladajoča samozvana elita vidi ta razred kot ogrožajoč, ogroža jo lastni narod. „Elita“ svoje strahove projicira na ljudstvo in se že postavlja v pozicijo borbe, kaznovanja, krotenja, in izkoriščanja.

Za brezčutno izkoriščanje je nujna odsotnost (začasna ali stalna) sposobnosti prefrontalnega korteksa. Le tako lahko nekoga popredmetimo, ga oropamo, kaznujemo, mu vzamemo dostojanstvo, ga zasužnjimo. To pa danes ne zdrži več. Svet pa je postal tako zelo zapleteno prepleten: globalizacija in visoka tehnologija omogočata neomejeni pretok informacij in neovirano komunikacijo. Zato je nezavedanje mehanizmov, ki ločujejo na „naš“ in „ne naš“ ,na „mi“ nasproti „tistim“, lahko zelo nevarno...

 

Dobra novica je, da ni nikoli prepozno. Naši možgani so vse do smrti sposobni nevroplastičnosti in nevrogeneze. Če povem čisto enostavno: učimo in spoznavamo se lahko celo življenje. Holotropno dihanje je ena od najboljših in najhitrejših metod, da (zopet) poiščemo svoj mit, svojo človečnost in zavedanje povezanosti in prepletenosti z vsem in vsakim.

colored_brain

Torej ne pričakujmo, da nas bodo politiki ali ekonomisti rešili. Poiščimo rešitev sami! Zavedajmo se: „Zavest ustvarja in oblikuje možgane, da ustvarja in opazuje sebe.“ In ne samo „moje“ možgane, temveč možgane nas vseh skupaj! Zavestno lahko izberemo pot v našem življenju, ki bo omogočila spremembe v pozitivni smeri za celotno kulturno evolucijo, ki smo je priča. Lahko izberemo pot sožitja, sobivanj, spoznavanja sebe in s tem večjo povezanost z drugimi, več veselja, ljubezni in spoštovanja do življenja. S tem lahko omogočimo tudi našim otrokom in vnukom... da bodo živeli človeku primerno življenje.

Naj sklenem vse to z mislimi Alberta Einsteina, ki jih je izrazil na prošnjo žalujočega rabina in njegove hčere ob tragični izgubi druge hčere:

„Človeško bitje je del celote, ki ga imenujemo „Vesolje“, del omejen v času in prostoru. Sebe, svoje misli in čustva zaznava kot nekaj kar je ločeno od ostalega – nekakšna optična zabloda njegove zavesti. Ta zabloda je za nas neke vrste zapor, ki nas omejuje na naša lastna hrepenenja in navezanost na nekaj oseb, ki so nam najbližje. Naša naloga je, da se osvobodimo tega zapora, s tem, da širimo krog sočutja, ki vključuje vsa živa bitja in celotno naravo v vsej njeni lepoti. Nihče ni sposoben doseči tega v celoti, toda truditi se za tak dosežek je že samo po sebi del osvoboditve in temelj za notranji mir“ (Albert Einstein, 1950)

 

Mojca Studen

 

Če želite prejemati naša obvestila in sporočila se prijavite v Novičarsko listo

Modra misel

"Svoboda je samo negativni vidik celotnega fenomena, katerega pozitiven vidik je odgovornost. V resnici je svoboda v nevarnosti, dase izrod v golo arbitrarnost in samovoljo, če je ne živimo v smislu odgovornosti."

Viktor Frankl

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI