english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /  Zanimivo  /  Prosto potapljanje kot meditacija
   
 
 
Pot k sebi (9)
Nevrovadba
Psihoterapija (8)
Spirala življenja (8)
Prosto potapljanje kot meditacija (3)
Zanimivo - Prosto potapljanje kot meditacija

Egipčani so sedaj zaščitili še svojo sredozemsko obalo
Verjetno ste že slišali kako čudovito se je potapljati v Rdečem morju - ta del svojega morja so Egipčani uvrstili med zaščitena območja že zelo zgodaj. Rezultat: čisto morje, neokrnjeni habitati, raznolikost in številčnost vrst - pravi rajski vrtovi, skratka. Posledično pa seveda zelo velik prihodek Egipčanov zaradi potapljaškega turizma. Kljub temu, da Rdeče morje vsako leto obišče na milijone potapljačev ostaja dokaj neokrnjeno, saj so Egipčani postavili zelo stroga pravila, ki se jih tudi držijo - in parv je tako! Edino kar ogroža Rdeče morje je grožnja globalnega segrevanja. Tako enkrat za spremembo negyptian_mpaekega habitata ne ogroža človek direktno, temveč "le" posredno.

Glede na pozitivne izkušnje Rdečega morja, so je egipčanska vlada sedaj odločila, da zaščiti - enako strogo - tudi svojo mediteransko obalo. Na novem 383-kvadratnih kilometrov velikem območju je 10-12,000 morskih vrst, da ne omenjam ptice, dvoživke, plazilcev... Ta zaščita morskih in obalnih območij bo pripomogla  k varovanju biološke raznovrstnosti in spodbudila nadaljnje znanstvene raziskave in odkritja. To je namreč tudi območje, bogato z staroegipčanskimi ostalinami in večina jih v sebi skriva morje, saj je dobršen del Aleksandrije potonil v morje.

"Cilj je, da zaščiti ogroženih živalskih vrst ... in spodbuda ekoturizma v zaščitenem območju, ki je tako sedaj na svetovnem zemljevidu ekoturizma, "pravi minister za okolje Maged George.

Potapljanje v tem delu morja je res nekaj enkratnega in nepozabnega, saj se že v plitvinah srečamo z  staroegipčanskimi kipi, obkroženimi z raznovrstnimi ribami. To je odlično okolje za prakticiranje prostega potapljanja kot meditacije, saj je magičen že kraj sam - vse kar je potrebno je, da "vtaknemo" glavo pod vodo...

Modra misel

Kako nekdo sprejme svojo usodo in vse trplenje, ki ga njegova usoda zajema, način kako nosi svoj križ, daje človeku veliko možnost - celo v najtežjih okoliščinah - da da svolemu življenju globlji pomen.

Viktor E. Frankl

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI